‼️ موسسه ملک پور هیچ گونه خدماتی برای پناهندگی ارائه نمی کند و مطالب این صفحه تنها جهت ارتقا اطلاعات شما عزیزان و آشنایی با خطرات پناهندگی ارائه می گردد. ‼️
مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی
مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی از چه راه هایی انجام می شود؟ چه کسانی قصد مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی دارند؟ آیا درباره مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی اطلاعاتی در اختیار دارید؟ آیا قصد مهاجرت به سرزمین زیبایی،امنیت و آرامش، سوئیس را دارید؟ آیا از انواع مختلف مهاجرتی، طریق پناهندگی را برای دست یابی به آرزوهای خود در نظر گرفته اید؟ در این صورت پیشنهاد می کنم مقالۀ حاضر را مطالعه نمائید، هر چند ممکن است چندان موافق با نظرات شما نباشد و باعث شود نظرتان در خصوص پناهندگی به کلی تغییر یابد. بنابراین آنچه که در مقالۀ حاضر در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم همانا اطلاعات مختصری را در رابطه با مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی می باشد. اما توصیه می کنم برای دریافت اطلاعات دقیق و متناسب با خواست و نیاز خود به صورت حضوری و یا غیر حضوری با مشاوران مجرب مؤسسۀ مهاجرتی MIE تماس حاصل فرمائید تا ما بتوانیم شما را در مسیر هرچه بهتر و صحیح تر راهنمایی نماییم.
سوئیس، کشوری که نام آن تداعی کننده آرامش و اطمینان می باشد. کشوری که در طول دو جنگ جهانی به صورت بی طرف ماند. همین اطلاعات کوتاه کافی است تا کسانی که مشتاق آرامش، نظم و امنیت هستند را به سوی خود بکشاند. بدیهی است با وجود مزایای بسیار زیاد و ایمنی بالای کشور سوئیس، به همان نسبت راههای ورود و مهاجرت به این کشور بسیار سخت و دشوار می باشد. به ویژه این دشورای زمانی بیشتر جلب توجه می نماید که متقاضی مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی بخواهد وارد خاک این کشور شود، که به طور قطع با موانع و مشکلات متعددی مواجه خواهد شد.
امروزه در تمام دنیا تعداد بیشماری از افراد هستند که به فکر ترک موطن اصلی خود و مهاجرت به کشورهای دیگر می باشند. حال این مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی می تواند به دلایل گوناگون باشد. از جمله اینکه برخی ممکن است به دلیل ترس از تحت تعقیب قرار گرفتن از سوی دولت خود به واسطۀ عقاید و نظرات سیاسی شان، برخی به دلیل جنگ در کشورشان و برخی نیز بنا به دلایل اقتصادی و وضع بد مملکت شان به فکر مهاجرت به کشور دیگر، آن هم از طریق پناهندگی باشند. مسلماً سوئیس می تواند با توجه به امکانانی که دارد یکی از اهداف متقاضیان پناهندگی باشد.
اما مقام مسئول برای رسیدگی به امور پناهندگان در کشور سوئیس ادارۀ امور مهاجرت در امر مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی می باشد. این اداره فرم درخواست پناهندگان را به صورت دقیق و مجزا مورد بررسی قرار خواهد داد، که آیا اصلاً ادعایشان قابل رسیدگی است یا خیر، و اینکه آیا شخص متقاضی تمامی شرایط لازم را دارا می باشد یا خیر. پناهدگانی که درخواستشان مورد تصدیق قرار بگیرد به آنها پناهندگی اعطا خواهد شد. اما در مورد پناهندگانی که فرم هایشان به گونه ای باشد که چندان موجه به نظر نرسد، فوراً درخواستشان رد خواهد شد و موظف به ترک خاک کشور می باشند. مگر اینکه امکان بازگشت به کشورشان را نداشته باشند که در این صورت به آنها اجازۀ اقامت موقت داده خواهد شد تا تکلیف نهایی شان مشخص شود. از طرفی شخص پناهنده نیز این امکان را دارد تا در مقابل تصمیم منفی ادارۀ امور مهاجرت در دادگاه سوئیس طرح دعوا نماید. اما در ادامه به بررسی جزئیات این امر خواهیم پرداخت.
پناهندگی یکی از طرق مهاجرت می باشد که همواره با دیدۀ شک و تردید به آن نگریسته شده است و هیچگاه توسط مؤسسات معتبر مهاجرتی از جمله مؤسسۀ مهاجرتی MIE توصیه نمی شود. مگر در مواردی که راه حل نهایی محسوب شود و شخص بنا به دلایلی مجبور به ترک خاک وطن خود باشد.
از آغاز دهۀ 80 شرایط مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی دچار تغییر و تحول شد، و تعداد درخواست پناهندگی رو به افزایش گذاشته است، و همه روزه بر تعداد کشورهائی افرادشان بنا به دلایل مختلف به سایر کشورها پناه می برند افزوده می شود. بنابراین پناهندگی امری است که دغدغۀ عصر حاضر می باشد که نیازمند رسیدگی هر چه بهتر و مناسب تر در این خصوص می باشیم. اما اغلب پناهندگانی که متقاضی دریافت پناهندگی می باشند از کشورهایی نظیر سریلانکا، ترکیه، عراق، بالکان، و همچنین از کشورهای مختلف آفریقایی می باشند.
قوانین پناهندگی سوئیس بر پایۀ مقرراتی هستند که در کنوانسیون ژنو در خصوص پناهندگی گنجانیده شده اند. مهمترین قواعد برای پذیرش و رسیدگی به امور پناهندگی در قانون پناهندگی و همچنین قانون اتباع خارجی گنجانیده شده اند. افرادی که به عنوان پناهده در نظر گرفته می شوند و یا اینکه حمایت فوری را دریافت کرده اند، به آنها اجازۀ اقامت موفت اعطا می شود. درخواست پناهندگی می تواند در فرودگاه، در مرز، و یا در داخل کشور سوئیس در مرکز پردازش پذیرش پناهندگی تسلیم شود. اطلاعات شخصی فرد ضبط می شود، امضا و عکس وی گرفته می شود، و اطلاعات با پایگاه داده های ملی و اروپایی مورد مقایسه قرار می گیرند. سپس دبیرخانۀ دولت مربوط به امور مهاجرت مصاحبه ای را ترتیب می دهد به منظور تصمیم گیری در خصوص پذیرش و یا رد درخواست پناهندگی. در صورتی که تقاضای پناهندگی مورد پذیرش واقع شود، پناهنده می تواند از مزایای امنیت اجتمای کشور سوئیس، همانگونه که اتباع این کشور از آن برخوردار می باشند، بهرمند شود.
چشم انداز کلی:
همانطور که در بالا نیز اشاره نمودیم قوانین مهاجرتی کشور سوئیس بر پایۀ قوانینی هستند که در کنوانسیون ژنو مربوط به امور پناهندگی نگاشته شده اند. با توجه به این کنوانسیون و مطابق با ضوابط در نظر گرفته شده توسط حقوق بین الملل، پناهندگی به متقاضیانی که در معرض تهدید و یا تعقیب قرار گرفته اند اعطا می شود. علاوه بر این، کشور سوئیس همواره از کمپین های بین المللی برای کمک به افرادی که تحت تأثیر فاجعۀ جنگ قرار گرفته اند حمایت می کند، همچنین شورای فدرال سوئیس، همواره ازتلاش هایی که به منظور حذف علل جنگ و مهاجرت غیر داوطلبانه صورت می گیرد حمایت می نماید.
قواعد و هنجارهای کلی برای پذیرش پناهندگان و بررسی تقاضای شخص پناهنده
مهمترین قواعد مربوط به پذیرش و بررسی امر پناهندگی در قوانین مربوط به پناهندگی و همچنین قواعد مربوط به اتباع خارجی گنجانیده شده اند.
الف)- قانون پناهندگی
قانون پناهندگی در خصوص مسائل مربوط به اعطای پناهندگی، وضعیت مهاجرتی پناهندگان در کشور سوئیس، حمایت فوری از افرادی که نیاز فوری به چنین حمایتی را دارند، و همچنین بازگشت این افراد به کشورشان تنظیم شده است. اما در اینجا بد نیست بپردازیم به مادۀ 3 قانون امور پناهندگی است که به تعریف پناهنده پرداخته است.
مادۀ 3 قانون پناهندگی
” پناهنده کسی است که از کشور مادری خود، و یا کشوری که در آن اقامت داشته است، در معرض وضعیت نامناسب قرار دارد ویا وحشت جدی دارد ازاینکه بنا به دلایل نژادی ، مذهبی، ملیتی، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص و یا داشتن عقاید سیاسی در معرض چنین وضعیت های نامناسبی قرار گیرد. وضعیت های نامناسب هم شامل : تهدید برای زندگی، سلامت جسمانی، و یا آزادی، همچنین اعمال فشارهای روحی غیر قابل تحمل”
تعریفی که در بالا آورده شده است در خصوص شخصی است که به عنوان پناهنده شناخته می شود. البته با توجه به منطوق کنوانسیون 1951 ژنو در امور پناهندگی، که توسط کشور سوئیس و 144 کشور دیگر به امضاء رسیده است.
با توجه به این تعریف حمایت فوری تنها به افرادی اعطا می شود که در معرض تهدید جدی قرار دارند، و افرادی که در مناطقی که در آنها جنگ خارجی یا داخلی وجود دارد، همچنین در موارد خشونت عمومی.
ب)- قانون اتباع خارجی
قانون اتباع خارجی مواردی نظیر ورود و خروج، اقامت، الحاق خانواده اتباع خارجی در کشور سوئیس، همچنین اقدام به منظور افزایش بیشتر ادغام پناهندگان در جامعه را در بر میگیرد. این قانون همچنین به اجازۀ اقامت و همچنین کار در کانتون ها مختلف سوئیس را مقرر کرده است.
در اینجا بد نیست به این نکته اشاره ای داشته باشیم که سوئیس کنوانسیونی را نیز که در خصوص حمایت از کودکان پناهندۀ بی سرپرست می باشند را نیز به امضا رسانیده است. و کودکانی را که پدر و مادر آنها معلوم نمی باشند و به عنوان پناهنده محسوب می شوند را مورد حمایت قرار میدهد.
شرایط قانون پناهندگی
در سال 1951، در پی وحشت به وجود آمده از جنگ جهانی دوم، کشورها کنوانسیونی را در کشور سوئیس منعقد نمودند که این کنوانسیون با عنوان کنوانسیون ژنو شناخته شده می باشد. در واقع کنوانسیون ژنو به افراد چه به صورت انفرادی و چه به صورت گروهی حمایت مؤثری را در قبال سرکوبات سیاسی، شکنجه، خشونت و نژاد پرستی ارائه نموده است. موضوع اصلی کنوانسیون ژنو در مورد تعریف پناهندگی و ایجاد حق برای شخصی که مورد آزار و اذیت قرار گرفته، در خصوص درخواست حمایت از کشورهای امضا کنندۀ این کنوانسیون می باشد. و در واقع کنوانسیون ژنو به عنوان مبنایی در ارتباط با برخورد با پناهندگان در کشور سوئیس می باشد.
نکات مهم قانون پناهندگی در قانون امور پناهندگی
- تمامی افرادی که تحت تعقیب و یا تهدید قرار گرفته باشند، با توجه به معیارهای حقوق بین الملل به عنوان پناهنده در کشور سوئیس شناخته خواهد شد.
- دولت سوئیس همواره در تلاش است تا کمک های فوری را برای حمایت از افرادی که به واسطۀ جنگ در کشورشان و یا یک فاجعۀ طبیعی مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند. همچنین سوئیس همواره در مبارزات مشترک تحت لوای قوانین و مقررات بین المللی، به منظور حمایت از گروهی از افراد که گرفتار بلایای طبیعی شده اند، شرکت نموده است.
- در مواردی که کشوری با توجه به اینکه در مخاطرۀ خطری حاد قرار گرفته است، قادر به کمک به ملت خود نمی باشد، سوئیس مرزهای کشور خود را به روی افراد چه به صورت انفرادی و چه به صورت گروهی باز گذاشته است.
- به موزات این امر، با همکاری با شرکای بین المللی، سوئیس متعهد به انجام تلاش متمادی است برای کاهش و از بین بردن عوامل جنگ می باشد.
مراحل بررسی پناهندگانی که وارد کشور سوئیس می شوند
مراحل بررسی پناهندگی مشخص می کند که آیا شخص متقاضی حق دریافت حمایت و پناهندگی را دارد یا خیر. این امر از جمله وظایفی است که بر عهدۀ ادارۀ امور پناهندگی کشور سوئیس می باشد. در حقیقت بسیاری از افرادی که با عنوان پناهندگی وارد خاک کشوری می شوند مستحق دریافت چنین عنوانی نمی باشند و تحت شرایط جنگ و سایر عواملی که در بالا به آنها اشاره شد نمی باشند. و این افراد جزء دستۀ مهاجرین قرار می گیرند که برای دست یابی به شرایط بهتر به سایر کشورها مهاجرت می کنند. و با وجود اینکه می دانند شرایط زندگی سختی را خواهند داشت و به سختی می توانند شغل مناسبی را بیابند به طور غیر قانونی وارد مرز کشورها از جمله کشور سوئیس می شوند. خیلی از این افراد برای اینکه مقام صالحه با حضور آنها در سوئیس موافقت نمایند داستان های غم انگیزی را می سازند. و با این اقدام امید دارند تا بتوانند به عنوان پناهنده مورد پذیرش قرار گیرند. در چنین شرایطی مقام مسئول موظف به رد درخواست شخص بدون هیچ درنگی می باشد.
در حال حاضر اکثر درخواست های پناهندگی در خلال سه ماه توسط ادارۀ امور پناهندگی مورد بررسی قرار می گیرد.
مراحل پناهندگی با ارائۀ تقاضای پناهندگی آغاز می شود. این درخواست می تواند در فرودگاه سوئیس، پس از ورود در مرز باز، و یا در مرکز بررسی و پردازش پذیرش در داخل کشور پر شود.
البته از سپتامبر 2012، دیگر امکان پذیرش درخواست های پناهندگان از طریق مرز نمی باشد.
پذیرش متفاضیان پناهندگی که شامل ثبت نام آنها، مصاحبۀ خصوصی، ثبت اثر انگشت، چکاب پزشکی از جمله واکسیناسیون در مرکز پذیرش و پردازش انجام می شود. تقریباً حدود 69 درصد از افرادی که با عنوان پناهنده وارد می شوند مدارک هویتی رسمی خود، و یا مدارک سفر خود را به هنگام پذیرش پناهندگی با خود به همراه ندارند. که این امر باعث می شود که شناسایی هویت افراد با سختی و حتی شاید ناممکن باشد.
اگر تقاضا نامۀ مربوط به پناهندگی در مرز سوئیس، تهیه و یا نگارش شود، فرد متقاضی پناهندگی به مرکز بررسی و پردازش پذیرش ارجاع داده خواهد شد. که در این مرکز همانطور که در بالا هم اشاره نمودیم اطلاعات شخصی متقاضی ضبط خواهد شد، عکس و امضای وی دریافت خواهد شد.
تقاضای اعطای پناهندگی می تواند به صورت کتبی و نیز شفاهی صورت گیرد و اگرچه این درخواست ملزم به مقررات خاصی نمی باشد اما باید در برگیرنده مدارکی دال بر وجود تهدید جدی بر جان و مال فرد و یا مدرکی نشان دهندۀ این باشد که شخص تحت تعقیب و پیگرد قرار دارد البته نه به واسطۀ ارتکاب جرم و یا جنایت.
به طور کلی اتباعی که اجازۀ معتبری برای ورود به کشور سوئیس را در اختیار ندارند نسبت به پر کردن فرم مخصوص پناهندگی اقدام می نمایند. اما افرادی که دارای اجازۀ ورود معتبر می باشند تنها می توانند در مرکز بررسی امور پناهندگی درخواست خود را ارائه نمایند. و در صورتیکه نامۀ درخواست متقاضی پناهندگی از سوی ادارۀ مربوط به امور پناهندگی آنچنان قوی به نظر نرسد و توسط دلائل معتبر حمایت نوشند به راحتی رد خواهد شد. البته در این صورت پناهندگی به طور کامل خاتمه نخواهد یافت و وارد مرحلۀ دومی می شود و آن این است که SEM بررسی می کند که آیا این رد درخواست پناهندگی معتبر بوده یا خیر. و در صورتی که چنین رد غیر قانونی و نامعتبر باشد ادارۀ مهاجرتی فوراً اجازۀ اقامت موقت را برای شخص متقاضی صادر خواهد کرد. و این اجازه شامل دلایل محکمی برای رد مردود شناخته شدن نامۀ درخواست پناهندگی می باشد.
همچنین در صورتی که به شخص متقاض مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی اعطا نشود، وی می تواند به دادخواستی را مبنی بر مقابله با تصمیم ادارۀ مهاجرت تقدیم دادگاه نماید. و این نامه در واقع آخرین راه برای کسب موافقت در خصوص مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی می باشد.
معمولاً دو سوم از تقاضانامۀ پناهندگان ظرف مدت 2 ماه مورد رسیدگی قرار می گیرند.
علاوه بر روش هایی که در بالا به آنها اشاره نمودیم متقاضییان از طریق اینترنتی هم می توانند برای پناهندگی درخواست نمایند. که در واقع به این صورت هست که متقاضیا مرحله به مرحله فرم را پر نموده و نیازی نیست که به این امر فکر کنند که مستحق دریافت کدامین نوع از اقامت می باشند و هر زمان که از پر کردن فرم دست بکشید موظف هستید که از ابتدا تمامی مراحل را از سر گیرید. اما قبل از اینکه بخواهید فرم را بفرستید امکان باز بینی دوباره نیز موجود می باشد. این فرم نیز قابل ذخیره سازی، پرینت شدن و همچنین پاک شدن می باشد.
نکتۀ قابل توجه این است که پر کردن فرم به صورت الکترونیکی تنها زمان امکان پذیر می باشد که بتوانید تمامی فرم ها را به صورت الکترونیکی تهیه نمائید.
در صورتی که هنگام انجام کار سرعت اینترنت شما ضعیف بود و یا اتصال شما به شبکه قطع شد می توانید سریعاً با ادارۀ کار تماس حاصل نمائید.
تقاضانامۀ مربوط به پناهندگان
همانطور که اشاره کردیم پناهندگان به طرق مختلف می توانند تقاضای مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی خود را به کشور سوئیس تقدیم نمایند. که رسیدگی به هر یک از این موارد به صورت انفرادی و شخصی می باشد. در اکثر موارد تقاضای پناهندگی در 5 مرکز اصلی امور مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی انجام می شود که همگی توسط SEM اداره می شوند. مراحل بررسی تا حدودی بسته به اینکه متقاضی پناهندگی تقاضای خود را در کجا تقدیم کرده باشد متفاوت است. اما متقاضیان برای مدت 90 روز تا رسیدگی به تقاضایشان در مرکز دریافت و پردازش می مانند که البته این مدت می تواند افزایش یابد. پس از گذشت این مدت پناهندگان به یک از کانتون ها منتقل می شوند. و اگر که تا آن زمان مراحل رسیدگی به پایان نرسیده باشد در خلال مدتی که شخص به یکی از کانتون ها منتقل شده است رسیدگی ادامه می یابد.
مرحلۀ آماده سازی
مرحلۀ آماده سازی، پس از ارائۀ درخواست پناهندگی آغاز می شود، و معمولاً در مراکز رسیدگی و پردازش به امور پناهندگی صورت می گیرد. این مرحله حداقل به مدت 3 هفته به طول می انجامد. به عنوان اولین مرحله، پناهندگان جلسۀ حضوری رایگانی را از مشاورین در خصوص امر پناهندگی و مراحل آن دریافت خواهند کرد. اما عمدتاً در رویه به این صورت است که تمامی توضیحات و اطلاعات مورد نیاز در غالب جزوه ای در اختیار افراد قرار می گیرد. SEM تقاضانامۀ افراد را ثبت می نماید و همانطور که اشاره کردیم اثر انگشت آنها را نیز دریافت می دارد. علاوه بر آن کلیۀ مدارک هویتی، دلایلی که منجر شده شخص اقدام به درخواست پناهندگی نماید، کشوری که از آنجا آمده و در صورت نیاز آزمایش های بالینی نیز انجام خواهد شد. بنابراین SEM مذاکراتی را با شخص متقاضی ترتیب خواهد داد به منظور کسب اطلاع از هویت شخص، اینکه اصالتاً اهل کجا می باشد و اینکه شرایط زندگیش به چه صورت است. این مذاکرات همچنین در مورد نحوۀ ورود و رسیدن به کشور سوئیس می باشد، و خلاصه ای از اینکه دلیل درخواست پناهندگیش چه بوده است. در صورتی که در خلال رسیدگی متوجه شوند که یکی از کشورهای عضو دوبلین نیز در رسیدگی به امر پناهندگی شخص مسئول می باشد، تقاضانامۀ پناهندگی از این حق برخوردار خواهد شد که در مقابل انتقالی که صورت گرفته است توسط کشور دیگر نیز قابل پیگیری باشد.
لغو و پذیرش تصمیم
همانطور که اشاره نمودیم پس از دریافت مدارک و انجام مصاحبه SEM تصمیم می گیرد که آیا درخواست پناهندگی قابل رسیدگی می باشد یا خیر. اگر تقاضای پناهندگی با توجه به قانون امور پناهندگی شرایط مورد نیاز را دارا نباشد، و در صورتی که تقاضانامه به اندازۀ کافی قابل توجیه نباشد، و همچنین در مواردی که متقاضی از تقاضای خود صرف نظر می کند، رسیدگی خاتمه پیدا خواهد کرد. علاوه بر آن تقاضانامۀ درخواست کنندگانی که موفق به همکاری نشده اند و یا کسانی که موفق نشدند در طول مدت 20 روز خود را در اختیار مقامات مسئول قرار دهند، تقاضای آنها رد خواهد شد. و شخص متقاضی تا سه سال حق پر کردن هیچ فرمی را نخواهد داشت.
در موارد مشخصی، گاه اتفاق افتاده است که SEM بدون در نظر گرفتن جوهرۀ تقاضانامه دستور رد تقاضانامه را صادر خواهد کرد. چنین تصمیماتی زمانی گرفته خواهد شد که تقاضانامه منحصراً برای امور اقتصادی ویا پزشکی تهیه شده باشد. اما در رویه، شایع ترین دلیل برای رد چنین درخواستی، امکان بازگشت چنینن در خواستی به یک کشور به اصطلاح ثالث می باشد اگر که البته مطابق با قانون دوبلین کشور دیگری نیز مسئول رسیدگی به این قضیه باشد.
تصمیم اساسی
در صورتی که کشور سوئیس مسئول رسیدگی به تقاضانامه باشد، متقاضی وارد مرحلۀ دوم می شود، مرحله ای که متقاضی این امکان را می یابد که به توصیف دلایل خود در مورد علل سفر، و در صورت امکان ارائۀ مدارک و شواهد مورد نیاز بپردازد. پس از اتمام مرحلۀ دوم، SEM شروع به بررسی اساسی درخواست می نماید. در اینجا SEM بررسی می کند که آیا شخص متقاضی مستحق دریافت عنوان پناهندگی می باشد یا خیر.
اما در صورتی که به هر دلیل با توجه به نظر SEM، تقاضای پناهندگی مردود در نظر گرفته شود، SEM آن را مردود اعلام خواهد کرد و تصمیم منفی در قبال آن خواهد گرفت. اما باز این ختم مسئلۀ پناهندگی نخواهد بود بلکه وارد مرحلۀ دومی می شویم که همانا بررسی این امر است که رد تقاضای پناهندگی آیا قانونی و مطابق با قانون بوده یا خیر. اما اگر این امر مغایر با قانون، غیر منطقی و ناممکن باشد، به فرد متقاضی مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی اجازۀ اقامت موقت در کشور سوئیس داده خواهد شد. اجازۀ اقامت موقت حاوی دلایل موجه برای اثبات تصمیم منفی در خصوص رد پناهندگی خواهد بود. که این امر هم می تواند در مورد پناهندگانی که عنوان پناهندگی از آنها سلب شد است صادق باشد و هم در مورد سایر اتباع خارجی که در وضعیت مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی قرار ندارند. قلمرو اقامت موقت از قلمرو حمایت تکمیلی نیز پا را فراتر گذاشته، همچنان که هم افرادی را در بر می گیرد که اخراج آنها همانا نقض قوانین و مقررات بین المللی می باشد، و همچنین شامل افرادی می شود که بنا به دلایل انسان دوستانه قادر به رد درخواست آنها نمی باشیم ( مانند مسائل پزشکی ). اما مسلماً وضعیت حقوقی فردی که دارای حق اقامت موقت می باشد مشخصاً نسبت به وضعیت حقوقی فردی که دارای حق حمایت تکمیلی می باشد پایین تر است.
انواع مختلف اقامات موقت برای اتباع خارجی
الف)- اقامت موقت ( پذیرش موقت اتباع خارجی )
اتباع خارجی که به طور موقت مورد پذیرش قرار گرفته اند، افرادی هستند که از سوی دولت سوئیس به آنها اعلام شده است که باید به وطن خود برگردند و کشور سوئیس آنها را به عنوان پناهنده به رسمیت نشناخته است. اما از طرفی هم آنها قادر به بازگشت به کشور خود نمیباشند بنابراین در واقع اجازۀ موقت به آنها به منزلۀ اقدام جایگزین در نظر گرفته شده است. مدت اقامت موقت 12 ماه می باشد که البته با توجه به نظر کانتونی که شخص در آنجا اقامت دارد ممکن است به مدت 12 ماه دیگر نیز تمدید شود. مسئلۀ دیگر که وجود دارد این است که ممکن است از سوی مقامات صلاحیت دار اجازۀ کار آنها البته در مشاغلی که ازجمله مشاغل پر درآمد به حساب نمی آیند نیز صادر شود.
ب)- اجازۀ اقامت CI (اجازۀ اقامت همراه با اشتغال به شغل پردرآمد)
این اجازۀ اقامت موقت با اجازۀ انجام شغل پردرآمد مناسب برای اعضای خانوادهای سازمان های بین دولتی می باشد، و همچنین برای نمایندگان اتباع خارجی است که در واقع در برگیرندۀ همسر و فرزندان آنها تا سن 25 سالگی می باشد. و مدت اجازۀ چنین اقامتی بسته به میزان و مدت عملکرد اصلی آنها می باشد. که البته موضوع مقالۀ حاضر نمی باشد.
ج)- اجازۀ اقامت G ( همراه با اجازۀ رفت و آمد)
این نوع از اقامت مناسب برای افرادی می باشد که در مرزهای خارجی کشور سوئیس اقامت دارند، و در کشور همسایۀ سوئیس دارای اجازۀ کار می باشند. شرایط ” منطقۀ مرزی” با توجه به مواردی می باشد که از سوی دولت سوئیس و سایر کشورهای همسایه منعقد شده است. مسافران مرزی حداقل باید هفته ای یک بار به محل زندگی و اقامت اصلی خود که خارج از خاک سوئیس می باشد باز گردند.
اتباع کشورها ثالث تنها در صورتی اجازۀ اقامت به صورت G را دریافت می دارند که اجازۀ اقامت دائم درکشور همسایه را داشته باشند. همچنین نیاز است که حداقل به مدت 6 ماه در کشور همسایه اقامت داشته باشند و شرایطی را که ادارۀ کار نیازمند آنها است را دارا باشند. اجازپۀ اقامت از نوع G معمولاً به مدت یک سال می باشد و محدود به منطقۀ مرزی می باشد که آن کانتون اجازه را صادر کرده است. و دیگر اینکه اتباع خارجی کشورهای ثالث برای تغییر شغل خود نیازمند اجازه می باشند.
اجازۀ موقت s ( مناسب برای افرادی که نیازمند کمک می باشند)
این قسم از اقامت شخص پناهنده را محق می کند برای اقامت در کشور سوئیس، البته به گونه ای که عبورومرور آنها به صورت محدود است و نمی توانند از مرز خارج شده و دوباره بازگردند. و هرگونه اجازۀ کار و همچنین تغییر شغل نیازمند اجازه و اطلاع قبلی می باشد و در صورتی که شخص با این نوع از اجازۀ اقامت قادر به یافتن شغل مناسبی شد موظف است کارفرمای آیندۀ خود مطلع سازد که دارای اجازۀ اقامت از نوع s می باشد. همچنین این اشخاص موظف هستند تا مقامات صالحۀ محلی را نیز مطلع سازند و هر نوع تغییر آدرس نیز باید ظرف مدت کمتر از 8 روز به اطلاع مقامات صالحه برسد. و نکتۀ مهم دیگری که وجود دارد این نوع از اجازۀ اقامت به عنوان مدرک شناسایی هویت دارندۀ آن محسوب نخواهد شد.
اجازۀ اقامت N (مربوط به پناهندگان )
متقاضیان مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی کسانی هستند که درخواست پناهندگی خود را تقدیم دولت سوئیس کرده اند، و کسانی هستند که تقاضای پناهندگی آنها در حال بررسی می باشد. اما در خلال بررسی تقاضای آنها، امکان اجازۀ اقامت موقت در کشور سوئیس به آنها داده خواهد شد. و تحت شرایط خاصی با توجه به منطوق مادۀ 43 قانون پناهندگی امکان اجازۀ کار به آنها داده خواهد شد. البته بد نیست به این نکته نیز در همین جا اشاره نمائیم که درست است که امکان اجازۀ کار صادر خواهد شد اما کمتر کارفرمائی حاضر به دادن شغل به چنین افرادی می باشد.
شرایط
متقاضیان مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی که اجازۀ اقامت از نوع N را دارند، تا سه ماه پس از درخواست پناهندگی خود امکان اجازۀ کار ندارند. و این ممنوعیت ممکن است تا سه ماه دیگر نیز تمدید شود اگر که درخواست پناهنددگی شما در خلال مدت سه ماهۀ اول رد شود. اما پس از گذشت 6 ماه پناهندگان تحت شرایط زیر قادر به انجام کار می باشند:
- اقامت در کانتون زوریخ
- دارا بودن شرایطی که از سوی ادارۀ کار در نظر گرفته شده است
- در دست داشتن نامۀ مربوط به تقاضای کار از سوی کارفرما
- رعایت شرط اولویت برای اتباع داخلی
- میزان درآمد و همچنین شرایط کار هماهنگ باشد با آنچه که در آن بخش و کانتون مرسوم می باشد.
مقررات و الزمات قانونی در ارتباط با کار پناهندگان
متقاضیان پناهندگی شاید تنها در موارد زیر اجازۀ کار داشته باشند:
کشاورزی، باغبانی، جنگلداری، کارخانه های تولید چوب
- صنعت ساختمان
- پرستاری در بیمارستان، منزل و مؤسسات
- کارخانجات تولید مواد غذایی و نوشیدنی
- هتل ها و مراکز پذیرایی
- خشک شوئی ها و مراکز مربوط به دوخت و دوز
- دفع زباله
لازم به ذکر است که انتخاب شغل، تغییر آن و همچنین انتخاب شغل نیمه وقت، همه با توجه قوانین و مقررات اجازۀ اقامت می باشد. در صورتی که تقاضای پناهندگی رد شود، امکان اجازۀ کار نیز تا زمانی که شخص موظف به ترک کشور می باشد فسخ خواهد شد. و رسیدگی به هر یک از موارد با توجه به نظر قاضی در هریک از موارد به صورت مجزا خواهد بود.
بنابراین متقاضیان پناهندگی حق اجازۀ کار در هیچ یک از کارهای پر سود و پر منفعت در بازار کار آزاد را تا مدت سه ماه از زمان ارائۀ تقاضانامۀ مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی خود ندارند. حتی برخی از کانتون ها این مدت را به سه ماه دیگر نیز افزایش داده اند، دلیلش هم امکان رد تقاضای مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی می باشد. بنابراین متقاضیان پناهندگی پس از گذشت مدت زمان مقرر شده امکان اجازۀ کار را دارند مگر اینکه شرایط بازار کار و شرایط اقتصادی به طور کلی به گونه ای باشد که مانع چنین امری باشد.
مدارک مورد نیاز برای متقاضیان کار
- کپی از فرم اجازۀ اقامت N
- کپی از قرارداد کار
- تأییدیۀ ادارۀ کار در خصوص اشتغال به این کار و اینکه فردی متناسب با این کار در کشور سوئیس وجود نداشته.
پناهندگان رد شده در برزخ زندگی می کنند
به عنوان یک قاعدۀ کلی، درخواست پناهندگانی که مورد پذیرش قرار نمی گیرند، موظف هستند که به موطن اصلی خود بازگردند. اما از آنجائیکه اکثر این افراد قادر به بازگشت به کشور خود نمی باشند، برای آنها اجازۀ اقامت موقت یا f permit صادر می شود. اما اجازۀ اقامت موقت محدودیت های بسیاری را برای دارندۀ آن به همراه خواهد داشت، به این معنا که گاه شخص شاید تا سالها مجبور به نوعی از زندگی باشد که همواره ذاتاً به طور موقتی است. مثال مناسبی که در این خصوص می توان زد شخصی از کشور اریتره بود که به کشور سوئیس پناهنده شد و به مدت 6 سال پناهندگی اش ادامه پیدا کرد.
اجازۀ سفر برای کسانی که به عنوان پناهنده در نظر گرفته می شوند بسیار محدو است
از لحاظ تئوری، اجازۀ اقامت موقت برای مدت 12 ماه صادر می شود که البته می تواند طولانی تر هم بشود. همچنین از دسامبر 2012 نیز افرادی که به عنوان پناهنده پذیرفته شده اند برای عبور و مرور به سایر کشورها با محدودیت های جدی مواجه هستند. زیرا با توجه به نظر ادارۀ امور مهاجرت و پناهندگی، اجازۀ اقامت موقت به کسانی اعطا می شود که در واقع درخواست پناهندگی آنها رد شده است اما از طرفی قادر به بازگشت به کشور خود نیز نمی باشند. و چنین قانونی نمایان کنندۀ یک از نواقص اساسی قوانین و مقررات بین المللی می باشد. مدت اجازۀ اقامت موقت 12 ماه می باشد اما گاهی ممکن است این مدت از سوی کانتونی که شخص در آن اقامت دارد به مدت 12 ماه دیگر نیز تمدید شود. مقامات صاحب اختیار در کانتون ها همچنین ممکن است اجازۀ کار به تبعۀ خارجی متقاضی مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی را بدهند البته به استثنای مشاغلی که درآمد آنها بالامی باشد.
مکان اسکان پناهنجویان
بعد از اینکه تقاضای مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی فرد مورد پذیرش قرار گرفت، هر یک از پناهندگان با توجه به توزیع مثبت جمعیت، به یکی از کانتون ها فرستاده خواهند شد، جایی که مسئول رسیدگی به امور پناهندگان می باشد و همچنین وظیفه دارد پناهجویان را در مکان مناسبی اسکان دهد. هزینۀ چنین امری توسط کنفدراسیون کشور سوئیس مشخص می شود. که گاه بر طبق برخی از گزارشات گاه دیده شده که مسئولان از اموال پناهجویان البته به غیر از طلا و مواردی که برای شخص ارزشمند است دریافت می کنند برای ادارۀ خود پناهجویان.
در نهایت با توجه به شرایط بیان شده و با توجه به اینکه متقاضیان مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی همواره در شرایط سخت و طاقت فرسا قرار دارند، و اینکه در بسیاری از موارد وضعیت آنها تا سالهای متمادی به همین صورت می ماند و چه در زمان مدت پناهندگی و چه بعد از آن به راحتی قادر به یافتن شغل و ورود به اجتماع می باشند لذا اکیداً توصیه می کنیم که همواره مهاجرت به سوئیس از طریق پناهندگی را به عنوان آخرین و تنها راهکار موجود برگزینید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.